Martonfa Pécs és Pécsvárad között fekszik, közúton a 6-os számú útról letérve rövid bekötőúton közelíthető meg. Zsáktelepülés, átmenő forgalma nincs. Ez a fekvéséből adódó viszonylagos elzártság alapozza meg nyugalmát, meghittségét. Érdemes körbesétálni a csendes kis faluban, bekukkantani a rendezett falusi portákra. Az innen alig egy kilométernyire fekvő pincesor a valaha virágzó szőlőművelés bizonysága.
A falu és környéke már a bronzkorban lakott volt, később kelták éltek a vidéken. A pécsváradi apátság alapítólevele szerint I. István király 1015-ben adta az apátságnak, ott még Mortun néven szerepel. A települést az Árpád-kortól folyamatosan magyarok lakták, falunk még a török korban sem néptelenedett el. Csak a 18. században telepedett itt le néhány német család.
A település az utóbbi időben ébredezik „Csipkerózsika-álmából”, faluszerte bukkanhatunk a folyamatos megújulás színfoltjaira. Nézzen be hozzánk!

A falu nevezetességei

 
A román stílusú, impozáns martonfai Szent István király Római Katolikus templom 1874-ben épült a központban, ahol falunk négy kicsiny utcája összefut. Itt, a falu legmagasabb pontján, tornyával nyugati irányba tekintő, a házak fölé magasló épület egyszerűségével is tekintélyt parancsol.
Régebben gyakran tartottak templomunkban esküvőket és keresztelőket. Sajnos a harangja évek óta nem kondult meg, az épület állapota miatt jelenleg szentmise sem celebrálható benne.
 
A templomkertben található márványoszlop az első és a második világháborúban elesett tízennégy martonfainak állít emléket. Az emlékművet minden évben megkoszorúzzuk.